Laatste nieuws

Eindevaarseizoentocht

21/22 September was de sluitingstocht georganiseerd. Dit jaar omgedoopt in Eindevaarseizoentocht.  Rob Arensman die ieder jaar de organisatie op zich nam kon dit ivm zijn werk deze keer niet doen.

Daarom hadden  Willem Oosterhaven (voorzitter) en Peter Brons( penningmeester) dit op zich genomen. 11 schepen met 25 bemanningsleden hadden zich aangemeld. Niet alleen zeilschepen maar ook motorboten. Door de voorspelde windsterkte en richting op zaterdag en andere begrijpelijke redenen zijn 4 schepen afgehaakt. Uiteindelijk zijn er dus 7 schepen met 18 bemanningsleden meegegaan. 

Op woensdag 11 september was een groot deel van de groep in de Kajuit bijeengekomen om het voorlopige reisdoel te bepalen. 

In overleg is toen Hindeloopen als reisdoel uit de bus gekomen. De weersvooruitzichten zagen er ook hoopvol uit. Het zou in ieder geval warm worden, alleen de windsterkte was een onzekere factor.  Op vrijdagavond 21 -9 kwamen we weer bij elkaar om het definitieve doel te bepalen. 
Windfinder voorspelde voor zaterdag windkracht 4 tot 5 met uitschieters naar een dikke 6, daarom werd besloten om maar niet naar Hindeloopen te gaan. Havenmeester en restaurant werden afgebeld. 

Er werden meerdere mogelijkheden geopperd en ondergetekende van de meeting riep wel tot ORDER ORDER  maar de leden luisterden niet…..

Martin W. bracht met luide basstem een beetje rust in de tent.

Den Oever leek het te worden, tot Rob, die helaas niet meekon maar wel aanwezig was, opperde om via Den Helder binnendoor naar De Haukes te gaan. Huh..?! De Haukes……..?! de meeste leden waren daar nog nooit geweest, laat staan met de boot. Weer een drukte van jewelste. Rob zocht contact met de havenmeester van De Haukes,  de diepte was geen probleem, er was genoeg plek in de haven en een restaurant was ook snel geregeld. 

Het definitieve  Reisdoel, dachten we..., werd dus De Haukes.  Met halve wind naar Den Helder en dan moterend via het kanaal en het Amstelmeer naar De Haukes..  Prima geregeld dus, we hoefden niet vroeg te vertrekken. We konden dus zaterdagochtend lekker rustig aan doen, dachten we...

Zaterdagochtend om 10.30 uur in de Kajuit,  de zon scheen en het waaide in eerste instantie minder hard dan verwacht. 

Onder het genot van een kop koffie deed Martin, welke Martin, er waren er namelijk 3, Martin Warnaar een voorstel om toch richting Kornwerd te gaan om daarna Makkum aan te doen. Aldus geschiedde.  Gezien het tij was er geen tijd meer om de koffie op te drinken. We vertrokken direct. Albert en Greet bleven vertwijfeld achter met een hoornderring. Zij hadden, i.v.m de windvoorspelling uiteindelijk toch besloten niet mee te gaan.

De wind nam tijdens de tocht wat toe, waardoor het door wind tegen stroom behoorlijk knobbelig werd. In aanvang werd er flink gekruist, maar uiteindelijk gaven de meesten het op door de motor bij te zetten. Uiteindelijk was iedereen tegen 16 uur in Makkum. 

Voor het eten is op en rond het schip van Martin Brouwer geborreld. Rond 19 hadden we gereserveerd bij de beste chinees van Makkum ( de enige) 

Het eten was prima en de sfeer zoals verwacht uitstekend. 

22 uur was iedereen  weer voldaan op de eigen boot. 

Zondag was het voor de meesten uitslapen geblazen, want 14.30 zou pas het afgaande tij gaan lopen bij Kornwerd. We spraken af om 13 uur gezamenlijk te vertrekken. Alleen een enkeling had geen boodschap aan het tij en gingen eerder. De terugtocht  vond plaats onder prima weer. Alleen had er wel wat meer wind mogen zijn, het is ook nooit goed. 

In de thuishaven aangekomen ging iedereen weer zijns weegs. Al met al was het een geslaagd weekend onder na-zomerse omstandigheden. 

Volgend jaar weer .

De Penningmeester